SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

Kaslarınızda Asidite dengesini düzenleyemez iseniz kaslarınız gergin kalır.
Dr. Frank MURRAY…  Sporcu beslenme Uzmanı

Tanınmış Sporcu Beslenme Uzmanı Dr. Michael Colgan a göre, “Kaslarımız sıfır asidite veya gayet dar bir sınır içinde kalması gerekli olan asidite ortamı içinde çalışabilecek şekilde yaratılmışlardır. Damarlardaki kan için en uygun çalışma ortamı asidik olmayan ortamdır. Asidite pH olarak ifade olunur ve hidrojen iyonu konsantrasyonunun ölçülmüş değeri olup 1 ile 14 arasında değişir, pH 7 nötr olup pH 1 en asitik, pH 14 ise en alkali durumu gösterir.”
Kanın pH derecesi, deprem aritmetiği kadar hassas ve önemlidir,sayılardaki en ufak değişiklikler çok büyük değişiklikleri ortaya çıkartır, örneğin pH 6 değeri pH 7 değerine göre 10 kat daha fazla asitiktir. Sonuçta kaslardaki pH 6.9 iken kanın pH ı 7.4 civarında olduğunu hatırlatalım.
Eksersize başladığınızda, enerji üretimi için gerekli olan “glycogen” kullanımı artarak,”lactic acid” ve “pyruvic acid” üretilir, yüksek miktarda (+H) hidrojen ionları ihtiva eden bu maddeler kasların ve kanın pH ını asitik hale getirir.

Güneri Civaoğlu: 10 Günde 5 Kilo

Ne kadar yoğun eksersiz yaparsanız vücudunuz o kadar hızlı asidik hale geçer. Kaslardaki pH 6.5 un altına düşmesi, enerji dağılım zincirindeki bütün kanalların bozulmasına ve aksamasına yol açar. Örneğin;”phosphofructokinase” enziminin kas “glycogen”ini kullanmasının alt limiti pH 6.5 tur,bu limitin altında çalışma durur, fazla Asidite kasların kasılma aktivitesini bozarak adale gücünün azalmasına sebep olur.

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

Bu noktada birinci öncelikli tedbir, hareket halindeki kaslarda oluşan asit birikimini bir takım ergogenic maddeleri vücudumuza alarak azaltmak ve minimize etmektir. İstediğiniz kadar çeşitli kimyasalları kullanabilirsiniz fakat eksersiz sırasında oluşan asitide seviyesini azaltmaz iseniz kaslarınızda aksamalar ve kasılmalar olacaktır.

Diğer bir husus eksersiz sırasında asit birikimine paralel olarak oluşan “amonnia” birikimidir,anaerebic ve endurance eksersiz sırasında oldukça fazla amonyak birikimi olur,Amonyak hücreler için zehirleyici bir maddedir,”glycogen” oluşumunu önler ve enerji dönüşümüne zarar verir.

İlaveten Dr.Colgan, henüz ne kadar miktar Amonyak ın yorgunluğun oluşmasında payı olduğunu bilmemekle beraber, biz biliyoruz ki kandaki yüksek Amonyak miktarı performansı düşürmektedir

Maraton koşuları, triatlon müsabakaları ve diğer endurance etkinliklerinde, bazı atletlerin kanlarında ; başlangıçta dinlenmiş hallerinde yüksek “phosphate” seviyelerine sahip olmalarına rağmen yarışmalardan sonra çok düşük “phosphate” seviyeleri ölçülmüştür.
Phosphat seviyesinin azalmasının performansı nasıl etkileyebileceği sorusuna Dr.Colgan cevabı “Bu bir asidite tamponu kaybıdır, Phosphate kasların en önemli Alkali tamponudur,ikincisi yeni kas glycogen i üretmek için vücudunuz pyridoxal phosphate kullanacaktırki buda phosphate ve vitamin B6 karışımıdır.”

Bütün bunları bilmemekten veya ihmal etmekten dolayı, sporcu ve atletlerinde içinde bulunduğu bir çok insan, meyvalar,sebzeler ve kabuklu yemişler gibi Alkali yoğun yiyecekler yemektense lezzetli ancak ağır olan,et,balık,kümes hayvanları,yumurta vs gibi asit yoğun yiyecekleri tercih ederek vücut sıvılarını asitik hale getirerek yaşamlarını risk altında tutmaktadırlar.

“Spor ve eksersizi yoğun veya hafif yapmakta olan kişilerin (hatta spor yapmayan her kişinin) vücut sıvılarının hafif ALKALİ olmasını sağlayacak tedbirler alması,Alkali yoğun yiyecekler yemeli ve Alkali Su içerek gerek performansları gerekse sağlıklı yaşamaları için şart olduğunu akıllarından çıkarmamaları” gereği Dr.Colgan tarafından tavsiye olunmakta ve hatırlatılmaktadır.

Hızlı Menü : Alkali Yaşam Kategorisi Ana Sayfa

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

SPORCU SAĞLIĞI VE ALKALİ İYONİZE SU

You may also like...