pH Nedir?
pH Antioksidan ORP Detoks Hidrasyon Serbest Radikal

pH Asit – Alkali Dengesi
pH Nedir?
pH = hidrojen potansiyeli, bir çözeltideki asidiklik ve alkalilik yoğunluğunu gösteren ölçüm birimdir. 0’dan 14’e kadar olan bir skalada ölçülür. Su içindeki oksalik asidin artması suyu asidik, hidrojen iyonlarının artması ise suyu alkali özellikli yapar. Her bir sayısal artış hidrojen iyonlarının veya oksalik asidin 10 kat daha arttığını göstermektedir. Örneğin; rakamın 1 sayı artması 10 kat fazla alkali, 1 sayı düşmesi ise 10 kat fazla asidikliği gösterir.
Sağlıklı bir vücut için uygun ve dengede bir pH değeri son derece önemlidir.Asit ve bazlar her biri serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarına sahiptirler. Belli koşullarda ve belli bir çözeltide hidrojen ve hidroksil iyonlarının ilişkileri sabit olduğu için, birini tespit etmek diğerini bilmek ile mümkündür. Bu anlamda, pH, tanımsal açıdan hidrojen iyonu aktivitesinin seçici bir ölçümü olsa da, hem alkalinlik hem de asitliğin bir ölçüsüdür. Logaritmik bir fonksiyon olması açısından, pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on-katlık değişime karşılık gelir.
Şayet bir maddenin pH değeri 7 den 8 e çıkmış ise eski durumuna göre 10 kat daha fazla alkali olmuştur ve tersine pH değeri 7 den 6 ya düşmüş ise 10 kat daha fazla asidik olmuştur.
Bir örnek verelim: pH değeri 2.5 olan kola, nötr karakterli pH değeri 7 olan suya göre 50.000 kez daha fazla asidik olup, 1 bardak koladan fosforik asit nedeniyle oluşan asiditeyi nötrleştirmek için pH 7olan 32 bardak nötr su gerekir.
Normal değeri olan 7.365 olan kanımızın 7 ye düşmesi, birdenbire 4 kat daha asidik olarak kendi kendini zehirlemesi anlamına gelir, bu önemli neden vücudun alarma geçerek otomatik olarak asiditeyi onarmak ve tekrar eski sağlıklı pH değerine getirmek için ilave bir gayret göstermesini gerektirir.
Buradan çıkarmamız gerekli olan sonuç; vücudumuzun herhangi bir zamanda vücudumuza giren yiyecek, içecek ile stres ve kirlenme vb. gibi bir çok nedenden etkilenebileceğidir, vücudumuzun bağışıklık sistemini korumalı, sağlıklı beslenmeli, meditasyon yapmalı, derin nefes almalı, egsersiz yapmalı, alkali karakterde su içmeli ve mutlu olmalıyız.
pH’ın yararları nelerdir?
Kanın pH derecesini sağlıklı tutmak için ( 7.35-7.45 arasında) bedenimiz çeşitli yöntemlere başvurur. Bazı mantar türleri ise vücutta düşük pH derecesinde ürerler. Egzama ve sedef hastalığı gibi iltihaplı hastalıklar da asitli ortamları sever. Habis kanser hücreleri de anaerobik yani oksijensiz ortamlarda türer. Asit ortamını dengelemek için yaşantımıza %75 oranında alkali oluşturan sağlıklı su ve yiyecekleri sokmak gerekir. Bu sayede kişiler daha kolay sakinleşmekte, duygusal iniş ve çıkışlarını dengeleyebilmektedir. Ayrıca, vücuttaki ağrıları ve diğer sağlık sorunlarını en aza indirmek ve vücudun kendini iyileştirebileceği ortamlar yaratabilmek için alkali oluşturan sağlıklı su ve yiyecekler kullanılmalıdır.
Kısaca pH‘ı özetler isek;
- Bir sıvının asidikliği veya alkaliliği pH olarak ölçülür.
- pH hidrojen iyonlarının (atomlarının) ölçümüdür.
- Sıvının içinde fazla miktarda H+ (hidrojen iyonu) varsa sıvı daha asidiktir.
- Sıvının içinde daha fazla OH- (hidroksil iyo
nu) varsa sıvı daha alkalidir. - Elektriksel bir görüş olarak, alkalilik ve asidiklik hidrojen iyonlarının pozitif veya negatif olarak taşıdıkları elektriksel enerji yüküne bağlıdır.
- Vücuttaki tüm kimyasal süreçler atomların elektriksel yüklerinin karşılıklı olarak birbirine uygun olması durumunda başlar ve tamamlanır.